Ce nu știm astăzi, dar vom trăi cu siguranță mâine

Ce nu știm astăzi, dar vom trăi cu siguranță mâine
Publicat: 13/06/2016, 13:22
Actualizat: 29/03/2019, 22:32

Este vorba de „precariat”. Termenul, obținut prin alăturarea lui „precar” cu „proletariat”, îi definea prin anii ”80, în Franța, pe cei cu slujbe sezoniere, trăitori la marginea sărăciei. În prezent, un economist pe nume Guy Standing, care a scris două cărți pe această temă, crede că precariatul este pe cale să devină o nouă clasă socială, pe care o definește drept periculoasă. Precariatul vine din cei 20 de milioane de japonezi cunoscuți drept „freeter”, cetățeni fără o slujbă cu normă întreagă ajunși în această situație deliberat sau fără voia lor. Sau din cei mai bine de 40% dintre tinerii europeni care nu au o slujbă, dar și din cei 60% din tinerii polonezi care, în categoria sub 25 de ani, lucrează cu contracte de muncă pe perioadă determinată. Sau, de ce nu?, din milioanele de români la marginea sărăciei, fără asigurări medicale sau pensie sigură. Precariatul poate fi și un răzvrătit de genul occupy, cu ocupații obscure în mediul digital, dar mai rar.

Deosebirea dintre proletar și precariat este că primul își căuta securitatea în spațiul aferent locului de muncă – acesta era stabil, oferea siguranță pe termen lung, programul de muncă era fix, exista și un sindicat, poate și un fond de pensii, ba unii, cei mai destoinici, primeau la pensionare chiar și un ceas de aur. Siguranța precariatului este în afara locului de muncă, iar slujba, activitatea sa sunt doar instrumente, nu îl definesc. Precariatul a căpătat în timp caracteristicile unei clase sociale, pentru că a căpătat propriile sale norme: de muncă, nesigure și incomplete, de plată, pentru că primește doar bani și niciun altfel de beneficiu și, trei, relaționează cu statul într-un mod aparte – drepturi civile, culturale, sociale și politice reduse, influențate de venit, dar și de interesul redus. Unii spun că este prima clasă socială din istorie care iese din definiția uzuală a cetățeanului.

Mi s-a părut un soi de potrivire karmică faptul că am citit despre intențiile ștabilor de la Bilderberg în aceeași zi în care am fost martor la un experiment ad-hoc: la evenimentul Meet the CEO de săptămâna trecută cea mai mare parte dintr-un grup interesant de tineri mileniali au răspuns unui chestionar ad-hoc că mizează mai mult pe independența financiară pe care o vor obține și spre care năzuiesc și mai puțin pe rolul statului în asigurarea unei bătrâneți liniștite. Este aici, în opinia mea, un strop de înțelepciune, pentru că într-adevăr, pe regulile actuale, sistemul de pensii de stat se îndreaptă spre un eșec, și pare mai corectă decizia de a-ți lua soarta în propriile mâni. Și poate că grupul acela interesant va reuși în demers. Dar nu cred că este o soluție ce se poate aplica tuturor tinerilor de acum, maturi peste nu prea mult timp.

Să privim un pic și alte cifre: În Europa lucrează în prezent în regim temporar 7 din 10 tineri spanioli (un sfert din forța de muncă), 6 in 10 tineri portughezi (o cincime din forța de muncă), 6 din 10 tineri francezi, iar media europeană este 4 din 10 tineri și o zecime din forța de muncă totală. În România sunt între 80.000 și 300.000 de contracte de muncă pe perioadă de terminată, în funcție de instituția care face numărătoarea. Foarte mulți. Sunt toți membri, fără să știe, ai precariatului. Și acesta este modul în care tinerii vor schimba societatea; nu faptul că sunt permanent conectați la telefon, nu faptul că chatuiesc mai bine decât pot susține o conversație și nu ideea că sunt tehnologizați în mod nativ vor schimba lumea, ci numărul din ce în ce mai redus de căsătorii, permisele auto din ce în ce mai puține, izolarea, respingerea unor norme sociale, lipsa de implicare. Și vor descoperi, cei mai mulți, că nu toți vor putea face o aplicație care va fi cumpărată de Google, că nu toți vor putea face carieră în corporații, că slujbele temporare îi ajută să trăiască momentul, dar nu să își trăiască viața.

Precariatul este format din inși înstrăinați și furioși, și ei sunt explicația pentru ascensiunile de genul Donald Trump; recent scriam în Business Magazin de hipsterii naționaliști din Austria și alte asemenea mișcări din Europa.

Ce o înțelege Bilderberg din toate astea și ce o decide, nu vom ști niciodată. Dar vom trăi sigur.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Autoritățile italiene au recuperat artefacte în valoare de 8 milioane de euro excavate ilegal